Шкільні роки – час бурхливого росту, безупинного фізичного і розумового розвитку. Швидкий ріст, постійний рух, напружена розумова діяльність – все це ставить перед організмом підвищені вимоги, спричинюючись до великих витрат енергії. Для росту і забезпечення нормальної життєдіяльності організму серед інших факторів неабияке значення має режим харчування. Під режимом харчування слід розуміти дотримання помірності, різноманітності їжі, регулярності прийняття її.
Організоване шкільне харчування регламентується санітарними правилами і нормами, і тому в значній мірі задовольняє принципам раціонального харчування.
У нашій школі організована велика їдальня, яка стала улюбленим місцем учнів. Обслуговуючий персонал дозволяє успішно справлятися з величезними навантаженнями під час шкільних змін.
Харчування учнів молодших класів та пільгових категорій проводиться за розкладом, який відповідає навчальному навантаженню кожного класу. Таким чином вирішується проблема навантажень на їдальню в обідні години.
Меню, пропоноване в шкільній їдальні, відрізняється різноманітністю страв і містить весь необхідний по калорійності і вмісту вітамінів набір продуктів для дитячого харчування.
Збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Матеріали, представлені у цьому збірнику, розроблені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Санітарно-епідеміологічну експертизу рецептур страв та технологічних карт на відповідність чинному санітарному законодавству України здійснили фахівці комісії для проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи в особливо складних випадках Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України». За результатами експертизи Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів затвердила Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 12.2-18-2/15510 від 27 вересня 2023 року. Міністерство охорони здоров’я України вважає за можливе використання в закладах загальної середньої освіти Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. Автор: Клопотенко Євген Вікторович — шеф-кухар, ідеолог проєкту з поліпшення культури харчування Cult Food.
Здорове шкільне харчування
Абетка здорового харчування
Харчування
Пробудили апетит –
До їдальні йти вже слід!
Смачно нас годує кухар:
Не відтягнеш і за вуха!
До їдальні – всі гуртом!
Сіли дружно за столом.
На столі обід парує:
Смачно кухар наш готує.
Ходить кухар, промовляє,
Всіх до столу закликає,
Куштувати, смакувати,
Все що встиг наготувати.
В нашому таборі 2–разове харчування: сніданок та обід. На харчування виділені кошти в розрахунку 34,50 грн. в день на кожну дитину. Раціон різноманітний, насичений всіма необхідними для підтримання активного й здорового способу життя.
В меню обов’язково присутні свіжі фрукти й овочі, натуральні соки і власна випічка. Всі страви готуються згідно стандартів харчування. З’явилися нові страви з рецептурного збірника Є. Клопотенка.
Приємно те, що оновлене меню дітлахам до смаку.