Події. Заходи.Зустрічі. Виставки

Творча зустріч з письменницею Євгенією Гембаровською 
«Пластилінове диво»

2 квітня відзначили особливу подію – Міжнародний день дитячої книги.

На творчу зустріч «Пластилінове диво» до бібліотеки ліцею завітала Євгенія Гембаровська – рівненська письменниця, ілюстраторка, майстриня, членкиня Асоціації поетів – ронделістів України та Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, лавреатка та дипломантка багатьох літературних конкурсів та цікава, чудова людина.

Неймовірне «Пластилінове диво» влаштувала майстриня учням 4-В класу (класний керівник Слободюк Л. О.).

Євгенія Гембаровська презентувала дітям свої збірки «Пластилінове диво» та «Пластилінові загадки» із серії «Пластилінове диво» у які вклала свою любов до дітей, поділилась цікавою методикою, тобто як звичайні предмети перетворюються на цифри.

Майстриня навчала дітей «малювати» пластиліном за зразками надзвичайно креативних, позитивних, барвистих авторських ілюстрацій, які прикрасили сторінки її дитячих книг.

Школярі завзято, з натхненням і задоволенням створювали свої композиції, а пані Євгенія декламувала вірші та загадки, які дітвора активно розгадувала.

Загадки

Також письменниця читала оповідання зі своєї книги «Все буде добре», яка стала переможцем у конкурсі «Краща книга Рівненщини 2022 року» у номінації «Краще видання для юнацтва та молоді».

Оповідання

Чудово, атмосферно, весело зі святковим настроєм провели час, але він швидко збіг! Пані Євгенії побажали натхнення, музи, всього найкращого і обов’язково нових зустрічей з нами! Вона в свою чергу побажала діткам не боятися фантазувати, творити, креативити і навіть писати вірші кому це подобається.

А бібліотека ліцею поповнилась позитивними, чарівними книгами Євгенії Гембаровської. Будемо очікувати на нові зустрічі!

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


«Справжні перлинки – книжкові новинки»
Мультимедійна онлайн виставка


Всеукраїнський тиждень дитячого читання 
Акція «Подаруй бібліотеці книжкові скарби»

                                          Книги – кораблі думок, що мандрують хвилями часу
                                          і обережно несуть свій дорогоцінний вантаж
                                          від покоління до покоління.
                                                                                                           Бекон Ф.

Подарувати книгу бібліотеці – значить дати їй шанс на друге життя та можливість багатьом людям отримати нові знання, емоції, задоволення. Підтримуючи добру традицію, з року в рік, з метою популяризації книг та читання серед дітей та підлітків, бібліотекарями ліцею була організована акція «Подаруй бібліотеці книжкові скарби» присвячена Всеукраїнському тижню дитячого читання.

Учнями ліцею, вчителями, бібліотекарями, небайдужими людьми були подаровані чудові книги. Для дорослої аудиторії – літературні новинки українських сучасних письменників таких, як Андрій Кокотюха, Світлана Талан, Анна Шила, Люко Дашвар, Євген Зінич. Книги Рівненських авторів: Максима Кривцова, Олени Медведєвої, Віри Мельникової, Тамари Баймай, Марійки Колеснік, Анастасії Мандзюк.

Для дітей та підлітків різноманітні цікавинки: пригодницька література, фентезі, оповідки про дружбу, родину, однолітків, рідну країну. На читачів чекатимуть такі книги: трилогія Ольги Войтенко «У світлі світляків», «Кава з кардамоном» Йоанни Ягелло, «Усі пригоди Стефи і Чакалки» Івана Андрусяка, «Аліса Андерсен. Принцеса на лаві запасних» Турюн Ліан, «Пенні Пеппер. Метушня на ярмарку» Ульріке Райленс, «Емі і Таємний Клуб Супердівчат» Агнешки Мєлех, «Нікому ані слова, або Як розлюбити абрикоси» Дмитра Журавля та інші.

 

Поповнилась бібліотечна скарбничка і літературою зарубіжних класиків таких, як Вальтер Скотт та Оскар Вайлд.

Приєднуйтесь до акції! Умови акції прості – подаруйте бібліотеці книги українських та зарубіжних авторів українською мовою. Будемо раді новим надходженням!

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Честь і слава НЕЗЛАМНИМ!

до Дня українського добровольця Пам’яті Героя Максима «Далі» Кривцова

З особливою повагою Україна відзначає День українського добровольця. З метою вшанування героїзму та мужності захисників України та її головних цінностей.

Саме 14 березня 2014 року під час подій на Майдані були сформовані перші добровольчі батальйони. Серед таких добровольців був Максим «Далі» Кривцов, який з 2014 року, як і інші мужні добровольці:

Взяв усі свої речі
все своє життя
і рушив автостопом
по автостраді: війна
                                Максим «Далі» Кривцов

Разом з іншими добровольцями з самого початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року Максим захищав нашу державу та народ і віддав найцінніше – своє життя. Тому в бібліотеці ліцею створили книжкову виставку «Честь і слава НЕЗЛАМНИМ!», яка присвячується світлій пам’яті Героя,захисника, воїна, поета Максима «Далі» Кривцова. На виставці представлені: збірка поезій «Вірші з бійниці» видавництва “Наш формат», «Там, де вдома» видавництва «АССА», фото героя та листівки.

Максиму Кривцову «Далі» 7 січня 2024 року назавжди залишиться 33 роки. За дві неділі до свого Дня народження, яке мало відбутися 22 січня, життя мужньої, доброї, світлої, талановитої людини обірвав ворожий снаряд, який влучив у бліндаж захисників.

Рідкісне поєднання сміливості, героїзму, відданості та чуттєвої проникливості втілилось у надзвичайно глибокій, геніальній та особливій поезії Максима Кривцова. Максим писав вірші ще з підліткового віку. Він видав першу та єдину поетичну збірку «Вірші з бійниці», яку було визнано однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією української міжнародної неурядової організації «ПЕН». В поезіях цієї книги відображено трагедію війни, біль і сум, втрати і смерть, а також любов, мрії та бажання, а ще пам’ять про людей.

Друкувався Максим в збірках із творами інших авторів – «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там де вдома», «Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?”. Окрім цього, вірш Максима Кривцова «Він переїхав в Бучу» був екранізований у першому фільмі «Вавилон 13» серіалу «Війна – ненажера». Його творчість можна почути у піснях гурту Yurcash – «Панівна висота», «Він в ЗСУ, вона в ТРО», а «Жовтий скотч» стала саундтреком до фільму «Наші котики».

Крім цього Максим був талановитим фотографом. А 2024 року став лауреатом літературної премії імені Уласа Самчука.

«Далі» неймовірно проникливий, людяний, щирий, сміливий та добрий воїн, який любив фіалки і соняхи, свого рудого кота, який пішов разом із ним та ще багато простих речей про які так геніально та правдиво писав у своїх поєзіях.

Світла і вічна пам’ять Герою Максиму «Далі» Кривцову.

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Бібліотечний квіз «Так чи Ні?» до 210 річниці від дня народження Тараса Шевченка

Залишим у спадок живим поколінням
Свої ідеали й свої устремління,
Могутню Вкраїну, в якій наша сила
І геній Шевченка, як нації крила.
Любов до народів всієї планети –
Велику і щиру, як серце поета!

У березні 2024 році Україна відзначає 210 років від дня народження великого українського поета та геніального митця – Тараса Григоровича Шевченка. Ми пишаємося, що наша сильна, квітуча, прекрасна нація благословенна такими могутніми, талановитими постатями, як Тарас Шевченко. Це наше цінне надбання, наша спадщина і вона шанується, як дорослими, так і дітьми.

Вшанувати пам’ять про видатного поета, культурного діяча до читальної зали завітали учні групи подовженого дня (вчитель Надія Самусь-Уздовська).

Діти ознайомились із життєвим та творчим шляхом Кобзаря у незвичному форматі, а саме за допомогою бібліотечного квізу «Так чи Ні?»

 

На різноманітні запитання: правдиві чи неправдиві, іноді провокативні, іноді «прикольні» діти піднімали табличку зі словом «Так чи Ні?»

Під час квізу діти мали змогу прокоментувати свої відповіді, а бібліотекарка поступово доповнювала кожну відповідь різними цікавими фактами із життя Кобзаря. Цікавинки грі додавала слайд презентація з демонстрацією картин талановитого художника.

 

Насамкінець учні намалювали ілюстрації до творів Тараса Шевченка та заспівали пісню «Садок вишневий коло хати».

До уваги школярів бібліотекарка запропонувала книжково-ілюстративну виставку «Поклонися, земле, пам’яті Тараса» з творами Тараса Шевченка.

Інформативно, цікаво, активно та пізнавально провели час!

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Пам’яті Героя Максима «Далі» Кривцова

І коли

смородина сонця

упала за горизонт

я взяв

усі свої речі

все своє життя

і рушив автостопом

по автостраді:

війна.

      Максим Кривцов «Далі»

Унікальними поетичними скарбами, що народжувались творчістю мужнього Воїна, відважного Героя, щирого і чесного поета, талановитого фотографа, лауреата цьогорічної літературної премії імені Уласа Самчука Максима «Далі» Кривцова поповнилась бібліотека ліцею.

А саме збіркою поезій «Вірші з бійниці» видавництва «Наш формат», яка ввійшла до рейтингу найкращих книг 2023 року за версією ПЕН Україна.

До акції «Подаруй бібліотеці книгу» долучились учні 11 –А класу (класний керівник Юзюк Вікторія Володимирівна) та 11 – Б класу (класний керівник Максимцева Наталія Григорівна). Наші випускники придбали для бібліотеки ліцею 4 примірника збірки Максима Кривцова.

 

Ми повинні пам’ятати, якою ціною нам дістається мир, тиша, їжа, повітря, ранок, сонце…

Читайте Максимові вірші – вони геніальні, правдиві та глибокі. Ці поезії про трагічне сьогодення, нашу історію, про війну і смерть, життя і любов, про людей, а ще вони про нього, такого справжнього, мудрого, такого мужнього і водночас чуттєвого.

Світла і вічна пам’ять Герою Максиму «Далі» Кривцову.

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


 Квіз з української мови «Без мови немає народу»

21 лютого – Міжнародний день української мови

Молюся нашій присвятій Покрові –  

     Благослови і пера, і шаблі!      

     Бо лиш народи явлені,  у Слові,

     Достойно жити можуть на землі.

                                  Л. Костенко

Тільки той народ, який любить, шанує, підносить і плекає свою рідну мову може жити достойно, гармонійно і культурно та передати всі безцінні скарби нашої співучої, неповторної української мови, мови перемоги майбутнім поколінням, нашим дітям.

    

Тому і в читальному залі з радістю зустріли наших молодших школярів групи подовженого дня (вчитель Самусь-Уздовська Н. Б.), щоб відзначити День рідної мови.

 

«Читайлики» та «Всезнайки» із захопленням змагались у пізнавальній, інтерактивній та розвиваючій вікторині «Без мови не має народу». Цікаві завдання квізу та різноманітні конкурси чергувались з активними руханками.

На додачу діти дізнались різні підтверджені факти про українську мову, а саме: коли вона виникла і звідки бере початок, про те, що посідає 2-е місце за мелодійністю, 3-е за красою лексики та інші цікавинки.

Перемогли обидві команди, адже завжди перемагає дружба та єдність. Учні отримали невеличкі подарунки – закладки в книгу у вигляді пам’ятки читачеві.

Всі діти молодці!

Мова росте разом із душею народу

                                       І. Франко

А ще мова росте з нашими дітьми. Українська мова – це наше духовне надбання.

Без усякої іншої науки, ще можна обійтися, без знання рідної мови обійтися не можна.

                                                                                                  І. Срезневський

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


#Далі#МаксимКривцов#вірші_з_бійниці «Розквітни фіалкою»: Світлій пам’яті захисника, воїна, поета, героя Максима Кривцова «Далі»

З вдячністю — Марина Загиней, Тетяна Вігілянська


 Різдвяно-Новорічна феєрія

Радість
Нова радість в рідній школі: 
Вже Різдво на видноколі,      
І несуть дзвіночки вість:      
Їде, в гості любий гість!      

В Україні Різдво Христове – одне з найбільш шанованих, особливих та улюблених свят, сповнене неповторними віковими, українськими традиціями, які з любов’ю передаються від діда-прадіда до молодих поколінь.

В очікуванні Різдвяних див, діти та дорослі завзято готуються зустріти це чарівне, родинне свято. Лунають колядки, вариться кутя – головна страва свята, печуться традиційні українські смаколики, на почесному місці стоїть дідух – головний атрибут Різдва, повітря наповнене дивовижним ароматом ялинки, мандаринів, цукерок та любові батьків.

В затишній бібліотеці ліцею також готуються зустрічати Різдво Христове та Новий рік.

З метою популяризації народних Різдвяних звичаїв, читання та літератури про українські святкові традиції була створена цікава та пізнавальна книжкова інсталяція «Різдвяно – Новорічна феєрія».

До уваги школярів представлена оригінальна, яскраво прикрашена ялинка, виготовлена з книжок.

Бібліотекар зацікавила дітей підбіркою різноманітної літератури про звичаї та традиції українського народу.

Привернула увагу школярів шопка – різновид Різдвяного вертепу, що зображає віфлеємську стайню, в ніч Різдва Христового.

Не обійшлося і без колядників. До читального залу з колядками і хорошим настроєм завітали учні групи подовженого дня (вчитель Надія Самусь-Уздовська). Учням було цікаво поповнити свої знання про святкові традиції українців. Дітям сподобалась така яскрава, атмосферна інсталяція, яку ще й можна використовувати, як фотозону.

Пам’ятаймо наші унікальні, автентичні традиції, які втілюються в улюблених зимових святах: Святого Миколая, Різдва Христового, Нового ріку, Водохреща та передаваймо це нашим дітям!

До зустрічі у бібліотеці!

Тиша в хаті, свічечка горить,          І кутя – найголовніша з них.   
Вся родина за столом сидить.         Ось і перша зірочка зійшла..   
На покуті – дідух з колосків,          І сім’я вечерять почала,           
Що зібрали наприкінці жнив.         Помолившись і згадавши всіх,
На столі – 12 страв пісних,              Тих, кого нема серед живиж…
На Святвечір дома вся сім’я,   
А оселя чиста, аж сія!            
Ждуть Різдва дорослі і малі,  
Щоб приніс Ісусик мир землі!
Тетяна Строкач

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Національний тиждень читання «Бути своїми!»

З 4 до 10 грудня 2023 року Український інститут книги проводить Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку тематичну акцію «Національний тиждень читання» під гаслом «Бути своїми».

Бібліотека Рівненського ліцею № 23 також долучилась до цієї події, підготувавши для демонстрації книжкову інсталяцію, яка присвячена 130-річчю Миколи Хвильового, чия постать є центральною у проведенні тижня читання у 2023 році.

 

Микола Хвильовий – талант, що прагнув до зір…

Микола Григорович Фітільов (справжнє прізвище письменника) – видатний український письменник, політичний діяч, вчитель, один з найвідоміших представників розстріляного відродження, який активно виступав за тотальну українізацію, відвернення від Москви та світле майбутнє для наступних поколінь. Його забороняли, переслідували, звинувачували, але він продовжував творити й надихати інших.

На інсталяції представлені різні цікаві факти про життя цього неординарного письменника, його творчий шлях та нелегкі випробовування долі. Ознайомить з буремним життям письменника книга Ростислава Коломійця «Микола Хвильовий» із серії «Знамениті Українці». Також читачів зацікавлять багато інших книг з біографією Миколи Хвильового, діяльністю літературної організації ВАПЛІТЕ та його творами.

«Ми визнаємо українське відродження
за необхідний і неминучий етап»
                                           М. Хвильовий

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


«Година  державності «Відчуття Майдану.» Демонстрація документально-музичного телефільму «Україна.  Майдан.  Перезавантаження»

Майбутнім поколінням варто пояснювати, що таке Майдан. Це є головним завданням сьогоднішнього дня. Завданням і влади, і суспільства, і, ясна річ, освітніх організацій, і таких товариств, як ініціативна група «Першого грудня» – виховувати майбутнє покоління в дусі ідеалів Майдану. Бо ми віримо в Майдан. Ми віримо, що там не були бандити, різуни, якісь псевдобандерівці, а був народ, який зі щирого серця запротестував, сказав: «Досить нам того, треба бути собою, треба бути людьми!»

Кардинал Любомир Гузар

І ми з величезною вдячністю віддаємо шану тим мужнім людям, які 21 листопада 2013 року вийшли на Майдан Незалежності вулицю Грушевського та Інститутську і відстоювали свої права, свободу, демократичність та європейське майбутнє.

21 листопада 2023 року у День Гідності та Свободи відзначається десята річниця Революції Гідності. Це знакове свято було започатковане у 2014 році та встановлене на честь двох революцій, які відбулись в Україні у 2004 та 2013 роках.

З кожною новою річницею Майдану ми згадуємо ті події, що вивели Україну з літаргічного сну, який навіювала брехлива влада.

Тому сьогодні бібліотекар ліцею провела годину державності «Відчуття Майдану» учням 11-Б класу (класний керівник Максимцева Н. Г.)


Бібліотекар розповіла про причини виникнення Революції Гідності, про те, як починалась революційна історія України, як журналіст Мустафа Найєм перший у своєму дописі в соцмережах закликав вийти людей на Майдан. Розказала, як в подальшому розгортались події, про жорстоке побиття студентів вночі з 29 на 30 листопада, про мужність таких різних людей, але зі спільною метою та інші факти.

Учні мали змогу подивитись унікальний документально-музичний телефільм «Україна. Майдан. Перезавантаження» 2019 року створений ТРК «РАІ» за підтримки Українського культурного фонду, про події Майдану і Революції Гідності зимою 2013-2014 рр. на оригінальному авторському відеоматеріалі військового кореспондента Руслана Ганущака з озвученням обробками народних пісень та музикою українських композиторів у виконанні квартету бандуристок «Гердан.»



Діти уважно слухали, вникаючи у хід революційних подій. Молодь до сліз розчулилась від перегляду фільму, співчуваючи героям, які вистояли у тому пеклі, жаліючи поранених та вшанували пам’ять загиблих.

Серед героїв Небесної Сотні були наші земляки: Олександр Храпаченко, Валерій Опанасюк та Георгій Арутюнан. Вічна слава героям!

Майдан дав людям надію, віру в те, щоб не жити під системою, а самим будувати цю систему. Події листопада 2013 – лютого 2014 років вийшли за межі логіки. Всього під час Майдану постраждали 2,5 тисячі людей, більше 100, яких назвали «Небесною Сотнею»- загинули. Дякуємо цим мужнім людям! Ми не маємо права їх забувати! Там на майдані відродилась українська нація!

ЄВРОМАЙДАН
Я – на Майдані. Ти – серце моє, Україно!
Щиро молю тебе, рідна, не плач, не хворій!
Той, хто вважав, що поставив мене на коліна,
Ще не позбавив надій, устремління та мрій.

Анна Лимич (Войнарович)

29.11.2013

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Інсталяція «Події, що змінили нас. Відчуття Майдану. День Гідності та Свободи.»

НЕБЕСНА СОТНЯ

Їм амуніції не треба, За честь, за волю, за Вкраїну
Хоч не закінчилась зима. Ідуть, щоб Богу присягнуть!
Сьогодні Сотня йде на небо, Веде їх всіх незламна віра
Без командира йде, сама. І торжество великих діл.
На небі хмари – розійдіться, Тепер їм там за командира
Весна іще не почалась. Буде Архангел Михаїл.
Всі на майдані – розступіться, Не плач і не ридай, родино,
Щоб Сотня в небо піднялась. Хоч біль ніколи не пройде.
Земну покинувши родину, Пишайся, ненько Україно, –
Вони ідуть в останню путь. Найкраща Сотня в небо йде!

Анатолій Щур

(с. Ліствиця Дубровицького району)

Ті трагічні та незабутні події змінили кожного свідомого українця. Саме там, на Майдані Незалежності у Києві під час Революції Гідності почала знову відроджуватись велич і гідність українського народу!

21 листопада 2023 року у День Гідності та Свободи відзначається десята річниця Революції Гідності. Це знакове свято було започатковане у 2014 році та встановлене на честь двох революцій, які відбулись в Україні у 2004 та 2013 роках.

Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору. Саме в цей час відбувся поштовх для пробудження свідомості української нації. І кожен українець зобов’язаний пам’ятати і шанувати “Небесну Сотню” – понад сто людей які віддали своє життя за наше майбутнє.

Готуючись до відзначення Дня Гідності та Свободи у бібліотеці Рівненського ліцею № 23, 21 листопада 2023 року підготували книжкову інсталяцію
Інсталяція «Події, що змінили нас. Відчуття Майдану. День Гідності та Свободи.»

Завдання інсталяції розповісти про події на Майдані Незалежності, вулицях Інститутській та Грушевського. Активізувати патріотичне виховання молоді. Донести підростаючому поколінню важливість того феномену, яким став Київський Майдан.

Книги присвячені героям Революції Гідності, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, щоб ми всі почали змінювати свою державу, своє майбутнє, а наші діти та онуки дістали змогу жити у вільній, кращій країні.

Видання, що представлені на інсталяції знайомлять нас з тим, як розгортались події під час Революції Гідності. Про долі тих людей, таких різних, але близьких по духу – патріотів, що об’єднавшись відстоювали нашу націю. Про людей, яких нарекли “Небесною Сотнею” душі яких полетіли на небо.

Для інсталяції зібрані книги, повісті, малюнки учнів ліцею, джерела документального характеру, інтерв’ю, спогади очевидців подій, оповідання, світлини, вірші присвячені Революції Гідності, російсько-українському протистоянні на Сході України та тим героям, які назавжди залишились у пам’яті:


– «Революіця Гідності. Війна: книга пам’ять»;
– «Небесна Сотня» К. Богданович;
– «Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Вип.3.: у 2 ч. Ч. 2.»;
– «Книга змін» Андрій Цаплієнко;
– «Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки)»;
– «Історії нескорених» Олена Медведєва;
– «Я з Небесної Сотні» Марко Рудневич;
– «Небесна варта. Пам’яті борців за незалежність України» Р. Неділько;
– «Героям слава! Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу»;
– «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності»

Пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної Сотні назавжди залишиться у серцях українців.

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек!
Творча зустріч з письменницею Вірою Мельниковою. Презентація книг «Край мій рідний – Україна», «Андрійкова робота»!

До бібліотеки ліцею №23 12 жовтня 2023 р. на творчу зустріч завітала Рівненська письменниця Віра Олександрівна Мельникова, членкиня Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України, викладач , волонтер, громадська активістка і просто надзвичайно цікава та талановита людина.

До уваги дітей 3–Б класу (класний керівник Шумейко І. В.) письменниця представила дитячу розвиваючу книгу віршів «Край мій рідний – Україна», 2022 р., видавництва «Волинські обереги» та книгу для дошкільнят та молодшого шкільного віку «Андрійкова робота», 2023 р., видавництва «Волинські обереги».

Книги ілюстровані яскравими, позитивними малюнками самої письменниці, що роблять їх ще більше привабливими та пізнавальними.

Книжечки є особливими тому що зі слів Віри Олександрівни, вона надає дітям можливість «споглядати поезію» – це своєрідний педагогічний прийом. Так, як письменниця педагог з великим досвідом її книги дозволяють дітям сприймати зміст вірша і малюнка в однаковому співвідношенні. А прогресивна методика покрокового засвоєння дітьми знань про довколишній світ передбачає використання саме такого педагогічного прийому.

Вірші і малюнки дуже вміло поєднані, тобто малюнок відображає зміст вірша, що захоплює своєю майстерністю.

Діти з цікавістю слухали письменницю, активно та невимушено спілкувались, задавали різноманітні запитання про першу написану книгу письменниці, про її життя та творчий розвиток.

Чудові, яскраві малюнки, які діти із задоволенням роздивлялись заряджали неабияким позитивом.

                       

А розвиваючі, добрі твори про рідний край, мальовничу природу, родичів, друзів усім підняли настрій, та викликали бажання одразу почати читати.

Чекаємо на нові зустрічі з неймовірно талановитою письменницею Вірою Мельниковою.

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Арт-година «Вірю в майбутнє твоє, Україно – Незалежна, Нескорена, Найгарніша, Єдина!»!

В рамках місячника шкільних бібліотек 09.10.2023 р. відбулась арт – година «Вірю в майбутнє твоє, Україно – Незалежна, Нескорена, Найгарніша, Єдина!

Наша Україна прекрасна, квітуча країна з мальовничими краєвидами, родючою землею, талановитими та добрими людьми. Насичена прекрасними традиціями та багатющою історією. І це все багатство ми повинні берегти і шанувати.

Учні 3-Г класу (класний керівник Парфенюк С. М.) з великим натхненням намагались втілити у своїх малюнках любов до Батьківщини, свої мрії про щасливе майбутнє без війни. Діти малювали щасливу Україну де є тато й мама, де квітнуть соняхи й маки, країну де діти й дорослі не хвилюються за своє теперішнє життя і майбутнє.

                            

 

По закінченню арт-години всі художні роботи для демонстрації були розміщені на виставці «Щаслива Україна очима дитини».

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Патріотична година державності «Державні символи України»!

Україна, як суверенна й незалежна держава має власні національні державні символи, якими пишаються дорослі і діти, символи, що уособлюють історію України та її сутність.

В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек 2023 року під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» маленькі українці 3-Б класу (класний керівник Шумейко І. В.) 5-го жовтня були присутні на бібліотечному уроці патріотичного виховання «Державні символи України».

Бібліотекар розповіла дітям про основний Закон Держави – Конституцію і про три головні символи України, які у ньому записані: Державний Прапор України, Державний Герб України та Державний Гімн України.

Історія походження символів бере свій початок з давніх-давен, яку повинен знати кожен українець. Розглянули з яких елементів складається Великий Державний герб України.

Година державності супроводжувалась показом слайд-презентації «Геральдика незалежної України». Також діти дізнались про не менш важливі символи нашої держави, це і козацтво, яке відіграло важливу роль в історії України; і архангел Михаїл, який віддавна вважався покровителем воїнства.

Не забули про народні, рослинні символи такі, як соняшник, барвінок, верба, писанки, лелека, соловейко, пшениця, маки, чорнобривці і звісно калина, як символ краси, життя, роду та незнищенності.

Не уявляємо ми Україну і без вишитого рушника та національного одягу. Розглянули у малюнках який одяг носили козаки.

  

Діти із завзяттям відповідали на питання, для закріплення матеріалу та в кінці поділились враженнями з розумінням того, як потрібно шанувати Батьківщину, її історію, символіку. Урок патріотичного виховання закінчився «патріотичною фізкультхвилинкою».

Нам наймиліша і єдина
Вітчизна за усі світи!
Чарівна, рідна Україна,
Ми – українці, я і ти!

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Флешмоб за участю учнів 7-В класу ліцею №23 до Всеукраїнсього місячника шкільних бібліотек 2023 року

«Вірю в майбутнє твоє, Україно!»

Ще не вмерла Україна!
І не вмре ніколи.
Бо не стануть на коліна
Вкраїнські соколи!

З 1-го по 31 жовтня 2023 року в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек проводиться Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!»

Майбутнє нашої держави у наших руках і ми віримо у нього! Ми вже вибороли незалежність, проливали кров на Майдані, пройшли шляхами усіляких негараздів. А наразі наша багатостраждальна Україна потерпає від жахливої війни і втрачає українських синів та дочок, батьків, братів і сестер, чоловіків.

Ми б’ємось за те,
чому нема ціни в усьому світі,
– за Батьківщину
О. Довженко

Ми віримо, надіємось, прагнемо і обов’язково досягнемо кращого, щасливого а головне мирного майбутнього для нашої України!

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек 2023 року, «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» у ліцеї №23 розпочався з патріотичної книжкової інсталяції «Вірю в майбутнє твоє, Україно!»

На інсталяції представлена різноманітна література для патріотичного виховання молоді, досконалішого пізнання своєї Батьківщини, знання історії, традицій, пам’яток, відомих українських діячів, державних символів, рідної мови:
– «Моя Україна. Атлас»
– «Зростаємо Українцями. Енциклопедія для допитливих»
– «Українська військова символіка» В. Карпов
– «Моя Україна» Тамара Бацмай
– «Революція гідності, війна»
– «Велика книга маленьких українців»
– «Країна – єдина країна»
– «Україна дивує» Сергій Удовік
– «Легенди Харкова» та багато інших.

Віримо в майбутнє!

Все буде Україна!

Завідувачка бібліотеки Тетяна Вігілянська


Екскурсія до «Книжкової країни – бібліотеки»!

От і розпочались перші вересневі знайомства учнів 1-их класів з «Книжковою країною – бібліотекою», з метою залучення дітей до читання та шанобливого ставлення до книжок.

Діти із захопленням роздивлялись різноманітні книги, підручники, творчі виставки у читальному залі та абонементі шкільної бібліотеки.

Зацікавлено спілкувались з бібліотекарем про те де «живуть» книги, як потрібно з ними поводитись, чому корисно читати, для чого потрібна бібліотека та про правила користування нею.

Послухали повчальну казку про дві книжечки, одна з яких була доглянута, а інша неохайна. Разом зробили висновки, як потрібно доглядати за книжками.

Маленькі читайлики поділились враженнями про те, що їм сподобався затишок шкільної бібліотеки та яскраве розмаїття книжок. Чекаємо на нову зустріч.


Міжнародний день миру!

21 вересня щорічно відзначається Міжнародний день миру.

День миру – особливе свято для України, адже протягом усієї історії українська держава боролась за своє мирне  існування.

Мир – це велика цінність і святиня, це щасливі й безтурботні посмішки дітей.

Хто започаткував це свято і коли, які існують символи миру, з чого відлитий Дзвін миру та інші цікаві речі почули діти 4 -Д класу на бібліотечному уроці до Міжнародного дня миру.

Всі гуртом змайстрували голубів миру, діти висловлювали свої думки про те, що таке мир і чому він такий важливий та побажання найскорішого закінчення війни.


День вишиванки!

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято. Для українців це важлива подія, особлива, вплетена в генетичний код нації. Щороку відзначається в третій четвер травня. У 2023 році День вишиванки припадає на 18 травня. Це свято покликане зберігати споконвічні традиції, сприяти єдності та процвітанню українського народу.

Цвіт та майбутнє нашої нації – діти, підлітки, молодь загалом, з гордістю вбираються у вишиванки, не забувають традиції, зацікавлені культурою та звичаями українського народу, майстерно описаними у творах.

Діти ліцею №23, також, активно цікавляться підбіркою різноманітних книг, представлених на книжково-ілюстративній виставці “Чарівна краса вишиванки” у читальному залі шкільної бібліотеки. У виставленій літературі багато цікавого про нетлінну, унікальну символіку українського народу, що увібрала в себе вишиванка.

Адже, вишита сорочка – це оберіг, символ віри, пам’ять поколінь, невід’ємна складова нашої культурної спадщини, що об’єднує українців, несе в собі сакральний зміст.

А українська вишиванка – диво,
У ній народу код, його душі.
І кожному в ній зручно і красиво,
Вдягнути ж вишиванку поспіши.
І гордо йди у ній по цілім світі,
Та мовою своєю розмовляй!
І хай сміється сонечко в зеніті –
Ти рідного свого не забувай!


Майбутні школярі!

Працівники шкільної бібліотеки ліцею № 23 завжди з радістю зустрічають маленьких гостей. 2-го та 16-го травня до нас завітали майбутні школярі – вихованці дитячих садочків №44 та №42. Дітям цікаво було вперше опинитись у шкільній бібліотеці, подивитись де саме і як зберігаються книги.

Дошкільнята із задоволенням слухали розповідь про бібліотеку, про книги, як повинні поводити себе читачі. Із захопленням роздивлялись розмаїття книжок та журналів, активно обговорювали, чому корисно читати. Пригадали “Пам’ятку читача”, тобто як потрібно поводитись з книгою. Весело пограли у вікторину “Відгадай казку”, не оминули й загадки про книгу.

На кінець бібліотечного уроку майбутні першокласники активно долучились до гри “Впізнай себе”. А найголовніша подяка для нас – це позитивні емоції, усміхнені, зацікавлені личка дітей та їх бажання повернутись ще!!!

 


Традиції і краса українського Великодня!

Великдень – одне з найважливіших та найулюбленіших свят в Україні, встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа. Про походження цього світлого та чудового свята, як його відзначають, чому фарбують крашанки та печуть паски можна було дізнатись з літератури, представленої на книжковій інсталяції «Традиції і краса українського Великодня».

Також, діти мали змогу дізнатись, як виготовляються писанки і декоративні яйця, та помилуватись надзвичайно гарно оздобленими різноманітними матеріалами, декоративними крашанками, зробленими гуртківцями нашого ліцею.